Yoga stijl

Yoga is de perfecte gelegenheid om benieuwd te zijn naar wie je bent.

Hatha yoga

Hatha yoga is de meest beoefende vorm van yoga over de hele wereld. Deze vorm wordt als de moeder van alle yogavormen beschouwd. Het woord Hatha staat voor combinatie de zon (ha) en de maan (tha). De zon staat voor actie en de maan voor verinnerlijking. Hier door komen beide energieën samen. Dit wil ook wel zeggen dat je bij jezelf de tegenstellingen gaat onderzoeken bijv. in en uitademing, vasthouden en loslaten.

Tijdens de yogales wordt voornamelijk aandacht besteed aan het oefenen met de verschillende lichaamshoudingen en de in- en uitademing. Door de energie te punten in het lichaam te verplaatsen  krijg je meer bewustzijn. De lessen zijn er op gericht dat iedereen zich op zijn gemak voelt en yoga is voor iedereen een eigen pad. Soms kan je de ene oefening beter dan de andere. Juist de oefeningen waar je de meeste weerstand tegen voelt daar valt nog veel te behalen. Dit is juist wat aandacht vraagt en daar mag je dan ook aandacht aan geven.

Yoga werkt met een systeem dat bestaat uit acht paden en die vind je ook terug in de les. De les is opgebouwd volgens een bepaalde structuur. In een uur yoga komen al deze acht punten aan bod. Om wat meer inzicht te geven in de acht paden van yoga zal ik hier uitleg over geven en de acht punten benoemen.

  1. Yama dit betreft een regel over sociaal gedrag over hoe je met de ander omgaat. Het is een universele richtlijn hoe je met de ander omgaat.
  2. Niyama dit is een regel die meer betrekking heeft over hoe je met jezelf omgaat. Deze is meer gericht op het principe hoe je zelf leeft en hoe je jezelf kunt verbeteren.
  3. Asana dit heeft betrekking op de beoefening asana betekent houding. Het zijn de verschillende lichaamshoudingen die je kunt aannemen tijdens de yogales. En welke houding neem je aan tijdens je eigen levensloop.
  4. Pranayama prana is levenskracht wanneer de prana goed stroomt in je lichaam zul je jezelf gezond en levendig voelen. Hier worden ook wel de ademhalingsoefeningen mee bedoeld.
  5. Pratyahara dit betekent het terugtrekken van de zintuigen en je terug te trekken uit de buitenwereld. Het afsluiten van de zintuigen.
  6. Dharana dit is de beheersing van aandacht en intentie. Door te leren om je aandacht ergens op te richten zul je merken dat er iets verandert en dat neemt in belangrijkheid voor je toe.
  7. Dhyana dit is een uiting van het besef dat je in deze wereld bent en dat deze voortduren aan verandering is onder heven. Je leert gecentreerd en bewust te blijven van alle mogelijkheden zodra een uitdaging zich voor doet.
  8. Samadhi dit is een staat waarin je, je in puur, onbegrensd gewaar zijn bevind, oftewel verlichting.

Hatha is klassiek en de acht paden van yoga spelen een belangrijke rol bij de lessen. De lessen zijn gericht op jong en oud het is voor iedereen die geïnteresseerd toegankelijk om mee te doen. Wees vooral niet te streng voor jezelf en bekijk jezelf met een glimlach en het maakt niet uit als soms iets niet wil lukken. Plezier en fijn met elkaar samen zijn is nog veel belangrijker dan de perfecte asana.

Ik hoop dat ik een klein beetje goed inzicht heb kunnen geven van de yogalessen en de acht paden van yoga. Ik hoop je op de mat te zien en met plezier te starten in januari met het nieuwe seizoen.

Namasté